На 6 май 1893 г. престижното френско издание La REVUE DIPLOMATIQUE представя на челната си страница търновеца – министър на просвещението Георги Живков. Статията е подготвена от директора и главен редактор – белгийският дипломат Огюст Мьолман. На страниците на седмичника се отразяват водещите политически събития в Европа и се представят кралски особи, престолонаследници, премиери, министири, дипломатически агенти, духовни водачи. Изданието е запазено в Български историчски архив. Ето и самата статия:

Статия Георги Живков

Както много пъти сме го отбелязвали на тези страници, именно в областта на просвещението действията на българското правителство са най-решителни и най-полезни. И ако великите дела почти винаги намират нужните хора, които да ги извършат, то това тъй често потвърждавано правило и в случая няма никакво изключение. Страстното усърдие на българските управляващи в делото на образованието на всички нива намери за свой защитник Г. Живков. Адвокат ли е? Не. Ако във Франция тогата отваря врати към всяко поприще – и то напълно оправдано поради качествата, които предполага и които изисква – в тези нови земи професионалистите са предпочитани поради доверието, което внушават и страстта, с която се заемат да реформират недостатъците, от които вероятно са страдали и лично.

Роден в Търново през 1844, Георги Живков е посветил себе си и живота си на образованието. Учителства в Русчук, във Варна, в Ески-Джумая, още по турско време създава педагогически журнал със заглавие Книжевен имот за децата, т.е. Литературна съкровищница за децата, който се радва на голям и напълно заслужен успех.

Не мислете, че тези му занимания го отдалечават от политиката. Те никак не попречват на Живков да съдейства на борбата за независимост. Името му влиза в историята през 1862, 1867, 1868 г. С дело и със слово дава сериозна подкрепа на иредентизма. Вестникът е Свобода и с достоен за възхищение плам пропагандира идеята за отхвърляне на отоманското върховенство.

Място за вашата реклама

Антична крепост "Нове"
Църквата „Света Троица“
Арбанаси
Еменски каньон
Зараповският водопад
Килифаревски манастир
Къпиновският манастир и водопада до него
Мусинската пещера
Никополис Ад Иструм
120-годишна статия ни разказва за търновеца Георги Живков

Следвайте и ни харесайте