Арбанаси е туристически и архитектурен резерват, намиращ се само на 4км от Велико Търново. Разположен е на възвишение, което разделя областния център и град Горна Оряховица.

Арбанаси, Велико Търново

През 1859г. учителят в Търново А.П. Границки прави превод на Търновското ръководство, издадено от Хамамджиев в Цариград. В него пише: „Към изток, половин час от Търново, се намира с. Арбанаси (Загорие)… гдето са живели през старо време българските боляри и големци с 2000 жители…“ Този възрожденски учител, най-точно определя не само името, но и произхода на населението, „заселено в старо време от българските боляри“.

В Арбанаси можете да разгледате Констанцалиевата къща, датираща от XVII в., богатите стенописи в църквата „Свето Рождество Христово” от XVI в., църквата „Св. Архангел Михаил и Гавраил”, Храмът „Св. Димитър”, чиито параклис се датира от около XVII в., двата манастира – „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Успение Богородично“. Това са само част от уникалните забележителности в Арбанаси, което се намира съвсем близо до Велико Търново.

Антична крепост "Нове"
Църквата „Света Троица“
Арбанаси
Еменски каньон
Зараповският водопад
Килифаревски манастир
Къпиновският манастир и водопада до него
Мусинската пещера
Никополис Ад Иструм
120-годишна статия ни разказва за търновеца Георги Живков

Следвайте и ни харесайте