Къпиновският манастир е разположен на брега на река Веселина на 5 км с. Велчево, на 8 км от с. Къпиново и на 14 км южно от Велико Търново. Манастирът се намира на около 2 км от Плаковския манастир, поради което с него са наричани „манастирите-близнаци“. До Къпиновския манастир се стига лесно от Велико Търново, като се следва пътят за село Велчево, а от там до обителта разстоянието е около 5 км.

Къпиновски водопад

Къпиновски водопад е малък 6-7 метров водопад. Намира се в непосредствена близост до Къпиновски манастир „Св. Никола Чудотворец“ и град Килифарево, община Велико Търново. За сметка на сравнително малкия водопад, вира под водопада е дълбок, 20 м широк и е перфектното място за слънчеви бани. До там се достига като от град Велико Търново се тръгне в посока Плаково. Преди Плаково обаче се следва отбивката на изток в посока село Велчево. От там се следват табелите за Плаковски манастир и Къпиновски манастир.

Къпиновският манастир е основан през 1272г. по времето на цар Константин Асен – Тих (1257 – 1277г.). Надпис върху апсидата на днешната манастирска църква съобщава, че в същата година на това място е бил издигнат храм, наречен „Св.Троица“. През този период манастира е представлявал важен религиозен център, но с падането на Търново под турска власт е опожарен. В края на 17в. селяните от близките села успяват да издействат разрешение от турските власти за възстановяването му.

Къпиновският манастир е опустошаван няколко пъти по време на турското робство, последният път през 1789г., след което през 1835г. е възобновен. Тогава е построена и сегашната църква „Св. Николай“. През 1856г. братята Теодоси и Кесарий Хорозови от град Елена, даряват голяма сума за построяването на нови жилищни сгради.

Видео на Marko Totev

В епохата на българското Възраждане Къпиновският манастир е едно от просветните и революционни огнища. През 1794г. за кратко време игумен на манастира е Софроний Врачански, където прави и оставя своя препис на „История славянобългараска“. В манастирът функционирало и килийно училище.

Къпиновският манастир играе активна роля при подготовката на Априлското въстание. През Руско-турската освободителна война край манастира станала голяма битка, като някои от загиналите руси са погребани в тук.

Жилищните сгради в Къпиновския манастир са издигнати през 1856г. със средствата на братя Хорозови от град Елена. На вторият етаж на жилищната постройка се намира параклиса „Въведения Богородично“ построен през 1864г. Със средства на същите братя Хорозови параклиса е украсен със стенописи още същата година. На западната стена на входа е разположен портрет на двамата ктитори с модела на построените от тях сгради. Вторият параклис „Благовещение“, се намира в източното крило на манастира. Тук се съхраняват интересни икони: „Петър и Павел“ (1862), „Кръщение“ (1862), „Богородица на трона“ (1868), „Христос Вседържател“ и др. В двора на Къпиновският манастир има кладенец-аязмо.

Антична крепост "Нове"
Църквата „Света Троица“
Арбанаси
Еменски каньон
Зараповският водопад
Килифаревски манастир
Къпиновският манастир и водопада до него
Мусинската пещера
Никополис Ад Иструм
120-годишна статия ни разказва за търновеца Георги Живков

Следвайте и ни харесайте